Za ljubitelje statistike: Završila je 2.HNL, tko je zabio najviše, tko najmanje…

Hrvatski Dragovoljac novi je putnik u 1. HNL, Hajduk II ugasio je momčad i njih neće više biti u ovome natjecanju, a tko će se priključiti ligi osim Varaždina koji je ispao, tek ćemo saznati po završetku kvalifikacija kod trećeligaša.

Ovdje ćemo se ipak pozabaviti malo statističkim zanimljivostima iz netom završene sezone.

Najbolji napad lige pripada Sesvetama koji su postigli čak 62 gola, što je 1,82 po susretu. Njima pripada i najefikasnija utakmica sezone na kojoj je palo devet golova. Bilo je to u 11. kolu Sesvete – Orijent 5:4. Ukupno 18 od 62 pripada Mateu Topiću koji je ujedno i drugi strijelac lige.

Najviše primljenih golova ima Međimurje (85), što je u prosjeku 2,5 po utakmici. U četiri utakmice su primali po šest pogodaka, doma od Hajduka II, te na gostovanjima kod BSK, Osijeka II i Rudeša. Međimurju pripada i epitet najefikasnijih utakmica u sezoni sa 3,79 gola po susretu. Odmah iza njih su Sesvete sa prosjekom od 3,55 gola po susretu.

Najbolja obrana lige je ona Kustošije sa primljenih 38 golova ili 1,11 po susretu. Odmah iza slijedi Dragovoljac sa samo jednim golom više u svojoj mreži. Kustošiji pripadaju i utakmice sa najmanjim brojem golova po susretu, 2,38 u prosjeku.

25 utakmica ove sezone je završilo bez pogodaka, a ultimativni prvak u tom rezultatu je dakako Kustošija koja je sedam puta igrala 0:0. Također su ekipa i sa najviše remija u sezoni (15).

Na 53 susreta smo vidjeli 5+ golova, što je u prosjeku skoro svaka šesta utakmica. Najviše takvih utakmica dakako ima Međimurje, čak 12. Najefikasnije kolo bilo je 33., odnosno predzadnje sa 36 golova u devet utakmica, najneefikasnije kolo je bilo 20. sa svega 18 golova.

Hrvatski dragovoljac, BSK i Dugopolje dijele prvo mjesto najboljih domaćinskih ekipa. Sve tri momčadi doma su osvojile 34 boda, odnosno imale deset pobjeda, 4 remija i 3 poraza. Zanimljivo Rudeš je s druge strane igrao bolje u gostima nego na domaćem terenu. U gostima su skupili više od svih ekipa, ukupno 33 boda pobijedivši u čak devet susreta i odigravši šest utakmice neodlučeno od ukupno 17 susreta u gostima. Samo iz dva gostujuća susreta otišli su doma bez ijednog boda, bilo je to u Međimurju u prvom kolu, te u petom kolu kada ih je lako pobijedila druga momčad Dinama. Na domaćem terenu osvojili su 24 boda uz omjer 6-6-5.

Prvi strijelac lige je Marko Dabro iz BSK koji je ove sezone zabio daleko najviše pogodaka, čak 30. Najviše golova u jednom susretu također je postigao Dabro, Međimurju čak 5, a istoj momčadi je zabio ukupno osam golova ove sezone. Marko Dabro je i rekorder po broju hat trickova u sezoni, dva puta je zabio tri ili više pogodaka.

Najduži niz od šest utakmica zaredom gdje je zabijao barem po jedan gol drži igrač Sesveta Mateo Topić.

Još jedan igrač Sesveta drži rekord, onaj za najgrubljeg igrača. Matija Malekinušić uspio je u svojih 27 utakmica skupiti 10 žutih i čak tri crvena kartona. Rekorder u skupljanju žutih kartona drži igrač Dugopolja, Dominik Balić koji je u 29 utakmica skupio 14 žutih kartona, ali je uspio izbjeći isključenja.

Iza nas je zanimljiva i specifična sezona uzrokovana pandemijom korona virusa. Nadamo se kako će iduća biti još bolja i zanimljivija, te kako će gledatelji napokon moći na stadione.