USPON ŽENSKOG NOGOMETA U HRVATSKOJ: I u Osijeku se igra Liga prvaka

Aktualne prvakinje Hrvatske ŽNK Osijek pripremaju se za novu sezonu i kvalifikacijski ciklus Lige prvakinja. Popričali smo sa predsjednikom ŽNK Osijek Bojanom Bodražićem o pripremnom turniru odigranom u Sarajevu, kako se djevojke pripremaju za kvalifikacijski turnir Lige prvakinja koji će se odigrati u Gradskom vrtu, očekivanjima u novoj sezoni, te o jedinstvenoj regionalnoj ligi.

Iza vas je turnir u Sarajevu, kakvi su dojmovi nakon odrađenih prijateljskih utakmica, Osijek je u finalu poraženi od ŽFK Spartak.

Zadovoljni smo prije svega jer smo odigrali dvije dobre pripremne utakmice u kojima su neke igračice po prvi puta zaigrale seniorski nogomet. Rezultat utakmica je tu najmanje bitan, riječ je o početku priprema i najbitnije nam je da se djevojke dobro pripreme za velike ispite koji su pred nama – rekao je predsjednik Osijeka Bojan Bodražić.

U regiji se igra kvalitetan ženski nogomet, gdje bi smjestili naše klubove u odnosu na klubove iz regije

Nama je najvažnije da naš klub kao što je i bio svih ovih godina bude konkurentan i u vrhu kada govorimo o regiji, ne samo igrački i rezultatski, već i organizacijski. Imamo sjajne odnose sa svim vodećim klubovima u regiji na što smo iznimno ponosni. Godinama unatrag odigravamo iznimno kvalitetne međunarodne pripremne utakmice gdje najbolje možemo testirati igrački kadar kojim raspolažemo što nam je od iznimne važnosti.

Igrate ponovo s Breznicom u kvalifikacijama za LP. Sad ste ih pobijedili 2:1, no sada će se igrati prava natjecateljska utakmica. Kakva su očekivanja, Osječanke imaju kvalitetu za pobjedu…

Bit će to potpuno drugačiji susret s obzirom na to da je ovo bio sami početak priprema i da je u nedavno odigranoj utakmici bilo dosta rotacija kako bi svi dobili priliku pokazati u kakvom su fizičkom stanju na početku priprema. Ono što se nadamo da neće biti drugačije je konačni ishod utakmice – najavio je kvalifikacijski susret predsjednik Bodražić.

Bilo je puno promjena u odnosu na prošlu sezonu, počevši s trenerom Igorom Budišom. Može li Osijek napraviti korak više ka plasmanu u LP?

Iznimno nam je važna prva utakmica, i tu se nadamo pozitivnom rezultatu. Svi znamo da je format natjecanja potpuno drugačiji u odnosu na format ranijih godina kada smo igrali kvalifikacijske utakmice i ovdje je svaka pobjeda vrijedna. Igor Budiša je sjajno prihvaćen u klubu, djevojke prolaze kroz odlične pripreme i raduju se svakom treningu. To je odličan zalog i za nacionalno prvenstvo. Takva atmosfera je naš veliki dobitak uoči nove sezone.

Igor Budiša, trener ŽNK Osijek

ŽNK Osijek je ove godine bogatija za Joščak, Andrlić i Bojčić – očekujete li još neke promjene do početka sezone?

Što se tiče prijelaznog roka, dok god nije zaključen sve su opcije otvorene.

Mnogo je priče oko jedinstvene regionalne lige, je li to dobar potez za sve ženske HR klubove?

Na tome u svakom slučaju rade klubovi s najvećom tradicijom u regiji. Turnir u Sarajevu je određeni putokaz, možda i prvi korak, vidjet ćemo što donosi budućnost. Pokazali smo da bez obzira na sve što se događalo na ovom području u prošlosti, za ženski nogomet ne postoje barijere. Žnk Osijek je pravi primjer toga na što smo iznimno ponosni – iznio je svoje mišljenje predsjednik ŽNK Osijeka Bodražić.

Osjećate li napredak u ženskom nogometu odnosu na prijašnje sezone?

Apsolutno. Ponajviše nas raduje nacionalna kadetska i pionirska liga koja u budućem razdoblju mora dati rezultate kada govorimo o kvaliteti igračkog kadra, kako za klubove tako i za reprezentaciju. Svake godine je vidljiv napredak kada govorimo o razvoju ženskog nogometa, međutim, mnogo zaostajemo u odnosu na ekonomski razvijenije zemlje. Znamo da veliku ulogu u razvoju igraju financije, infrastruktura, struka… Na nama je da dajemo svoj maksimum u datim okolnostima i vjerujemo u bolje sutra.

Što je po Vama potrebno za popularizaciju ženskog nogometa u HR?

Obaveza prvoligaša i drugoligaša za ženskom selekcijom. Točka. To bi riješilo probleme sa infrastrukturom, strukom, uvjetima općenito. Pokrili bi gotovo svaki kutak Hrvatske, doveli do masovnosti ovog sve popularnijeg sporta. Ovo s čime se mi godinama unazad borimo kako bi pratili određene uvjete i trendove i kako bi prije svega opstali, to je tragično.

Vani se sve više promovira i glasnije priča o ženskom nogometu i ravnopravnosti s muškim. Kako gledate na to?

Blago njima i bravo za njih. Tako gledamo. To je drugi svijet za nas. Nas zanimaju uvjeti u kojima mi funkcioniramo. Poboljšavamo ih iz dana u dan, teškom mukom. Daleko je to od idealnog, ali ponosni smo na sva postignuća i dišemo kao jedno. Vjerujemo u bolje sutra, jer to sve djevojčice koje se odluče obuti kopačke zaslužuju.

Sada malo o vašim možemo reći najvećim rivalima u domaćoj ligi. Može li Split napasti titulu ove sezone? Prošle sezone uzeli su Kup, vidite li ih kao ozbiljnog i jedinog konkurenta u HR ligi? Može li još netko iznenaditi?

Fokusirani smo isključivo na sebe. Znamo svoje ciljeve i za njih mukotrpno radimo. I uprava i stručni stožeri i igračice. Drugima se ne opterećujemo – rekao je za kraj predsjednik ŽNK Osijeka, Bojan Bodražić

Kvalifikacijski turnir za Ligu prvakinja započinje 18. Kolovoza u Gradskom Vrtu. Protivnice Osječankama u polufinalu će biti FK Breznica iz Crne Gore. Drugi polufinalni par čine belgijski Anderlecht i armenski Hayas. Za prolaz u sljedeći krug natjecanja je potrebno pobijediti u oba susreta.

Sretno nogometašicama Osijeka u ostvarenju ciljeva…