TOTALNO DRUKČIJI OD DRUGIH: Rudeš na pogon svoje škole nogometa u lovu na 1.HNL

Ako izuzmemo druge momčadi Dinama i Osijeka, Rudeš je trenutno najmlađa ekipa u 2. HNL. Prošle godine čak je 6 igrača proizašlih iz juniorske ekipe nastupalo za prvu momčad. Šestorici od prošle godine priključilo se sedam novih juniora iz škole nogometa Rudeša koji su prošli zimske pripreme sa prvom ekipom što čini gotovo 50% momčadi.

Sve navedeno govori za kakvu se politiku odlučio klub sa zapadnog dijela grada Zagreba,. To je stvaranje igrača. Da stvar bude zanimljivija juniorska ekipa Rudeša je također najmlađa u juniorskoj 1. HNL.

Općepoznato je da mali broj juniora dobije pravu priliku u seniorskom nogometu. Jedan od onih koji je sa 18 godina dobio priliku u Rudešu je Novak Tepšić. Nakon 4 i pol godine provedene u  klubu, 17 seniorskih utakmica pokazalo se dovoljnim da njegov potencijal prepozna prvoligaš Slaven Belupo koji je inzistirao na njegovom dolasku.

FOTO: NK Slaven Belupo

– Naša škola nogometa je pak napravila najveće stvari u protekloj godini, definitivno najveći iskorak od svih škola u Hrvatskoj. Ulaskom pioniora i kadeta u HNL, sve naše generacije od početka sezone 2021-22 igraju najviše rangove natjecanja. U 2022. je u planu početak radova na uređenju novih svlačionica ispod tribine te početak izgradnje dva terena manjih dimenzija za potrebe škole nogometa. – govori sportski direktor Rudeš, Stipe Čondrić pa nastavlja:

– Planova za budućnost je puno, želimo se nastaviti razvijati, dizati u svim segmentima. Ne želimo se nikako zadovoljiti do sada napravljenim. S bazom od preko 450 igrača u školi nogometa i uz pravi rad znamo da smo na pravom putu. Možda bi se planovi puno brže realizirali uz određenog sportskog partnera. Klub je definitivno zreliji za tako nešto, nego što je bio kad je potpisao suradnju s Alavesom.

Radom škole nogometa, Upravom kluba i cjelokupnom situacijom u klubu i oko kluba zadovoljan je i trener Ivan Landeka. Sa izuzetno mladom ekipom (prosjek 22 godine) trenutno drži visoko treće mjesto sa četiri boda zaostatka. U subotu je na rasporedu nastavak drugoligaške sezone. Rudeš igra zagrebački derbi protiv momčadi Dubrave.

– Zadovoljan sam pripremama, a što se kadra tiče, veći dio momčadi je ostao na okupu. Došao nam je Tomislav Gudelj iz Croatije koji će sigurno pojačati našu momčad. Mlada smo momčad, imamo pola godine zajedničkog rada iza sebe, znamo što tražiti i očekivati jedni od drugih, koji su zahtjevi u igri i zato u proljetnom dijelu želimo biti bolji i kvalitetniji u odnosu na jesenski dio sezone. – govori trener Landeka.

– Uprava Rudeš stvarno radi odličan posao, potpisuje ugovore sa mladim igračima kako bi ih zadržali na dulje staze. Oni su također zadovoljni jer vide kako je moguće doći do prilike u prvoj momčadi. Danas mladi igrači rade greške i prerano odlaze u prvu ligu. Susretnu se sa žešćom konkurencijoim, rezultat prvoligaša je u prvom planu, pa momci sjede na klupi i ne igraju godinu dana. Zato je bolje da igrač ostvari kontinuitet igranja u drugoj ligi, pa onda nakon sezone, dvije stjecanja iskustva u seniorskom drugoligaškom nogometu naprave iskorak prema prvoj ligi.

– Ambicija je postati stabilan prvoligaš, primjer je Gorica koja se od ulaska u prvu ligu bori za Europu. Stabilan su prvoligaš, razvijaju igrače, rade transfere, oni primjer kojem trebamo težiti. – govori o ambicijama kluba trener Ivan Landeka.

– Isto tako bih istaknuo i zahvalio se našim vjernim navijačima koji su nam ogromna podrška na svim utakmicama. Bolji od najboljih, totalno drukčiji od drugih! – rekao je za kraj trener Rudeša.