Tko će se spasiti? Velika gužva na dnu HNL-a šest kola prije kraja

Pobjeda Lokomotive protiv Varaždina 4:0 i poraz Istre od Rijeke kod kuće 1:2 je još više zakomplicirao već ionako neizvjesnu borbu za ostanak u 1. HNL. Iduće kolo donosi još jedan izravan dvoboj za ostanak između Varaždina i Istre, dok Lokosi idu na gostovanje ne baš uvjerljivoj Gorici. Samo na papiru trenutno najbolje izgleda Varaždin koji ima 25 bodova, međutim nakon utakmice protiv Istre im slijedi jako težak raspored do kraja prvenstva. Gostovanja u Osijeku i Zagrebu kod Dinama, te domaće utakmice sa Hajdukom i Rijekom su ono što ih očekuje, te u zadnjem kolu nešto ‘lakši’ susret u Koprivnici.

Istra koja je predzadnja sa 24 boda iza sebe ima period dobre igre i veliku pobjedu u kupu protiv Rijeke, te do kraja prvenstva u odnosu na Varaždin ipak nešto lakši raspored. Gorica, Lokomotiva i Belupo kod kuće su utakmice gdje će se tražiti bodovi spasa, a moglo bi se nešto uhvatiti i na gostovanju kod Šibenika, te u zadnjem kolu kod Osijeka ako njima ta utakmica neće imati rezultatsku težinu.

Lokosi su do ove pobjede protiv Varaždina definitivno izgledali najlošije na terenu, čak pet utakmica u nizu nisu zabili pogodak. Pobjedu prije jučerašnje nisu ostvarili dva mjeseca, kada su bili bolji baš od Varaždina na gostovanju. Pred njima su utakmice u kojima moraju uzeti bodove, gostovanje u Gorici, te dvije domaće utakmice sa Šibenikom i Belupom.

S obzirom na raspored i prikazanu igru, Varaždin se, iako ima trenutno najviše bodova, nalazi u najtežoj situaciji i po našem mišljenju imaju najmanje šanse za ostanak u elitnom društvu, pogotovo ako u idućem kolu ne uspiju upisati tri boda protiv Istre kod kuće. Lokomotiva se diže, imaju dobar raspored do kraja i sa stručnjakom za ostanak Toplakom vjerujemo da se mogu spasiti, pogotovo ako nastave sa efikasnim utakmicama kao što je to bio slučaj protiv Varaždina u srijedu. Istra je ovdje najveća nepoznanica, igraju toplo/hladno, te ako uhvate formu i igre iz ožujka onda će sigurno ostati u izabranom društvu. Na ruku im doduše ide i dobar raspored, ali treba izbjeći poraz u Varaždinu.

U svakom slučaju čekaju nas vrlo napete utakmice do kraja prvenstva, u možda nikad neizvjesnijoj borbi za ostanak ali i za prvaka posljednjih godina.