RNK Split slavi svoj 110.rođendan

FOTO: RNK SPLIT

Trećeligaš Split danas na svojem stadionu dočekuje Neretvu u sklopu 27.kola 3.HNL Jug, a pritom će i proslaviti 110.godina postojanja. Klub je odlučio za ovaj susret otvoriti besplatno svoja vrata što je uz još poneko iznenađenje svakako pozivnica na dolazak u Park mladeži.

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi, ljudi stoje i tekst "RAK SPLIT 9 www.jako.hr ROK SPLIT 7 www.jako.hr www. jako.hr www."
FOTO: RNK SPLIT

Povijest Splita započinje 16. travnja 1912., u Plinarskoj ulici. Šime Rosandić udario je temelje novom klubu imena HRŠD “Anarh” koji se mijenjao kroz godine sve do današnjeg RNK Split.

Poznat kao klub škverana, uvijek je imao posebnu dušu, privlačio je u svoje redove navijače i simpatizere, ali igrače koji su ostavili dubokog traga u hrvatskom nogometu.

Kroz klub su prošla brojna igračka i trenerska imena poput Tomislava Ivića, Stanka Poklepovića,  Luke Kaliterne, Frane Matošića, Vladimira Beare, Mirka Jozića, Ivana Pudara, Ivana Katalinića, Zlatka Dalića, Zorana Vulića, Stanka Mršića, Aljoše Asanovića, Gorana Sablića, Nenada Pralije, Ante Rebića, Marka Roga i mnogih drugih.

Najveći uspjeh kluba dogodio se u sezoni 2010./2011. kada su Crveni zauzeli 3. mjesto u 1. HNL, te time ostvarili prvi, povijesni plasman u Europsku ligu gdje su zaustavljeni u trećem pretkolu porazom od Fulhama nakon što su u drugom pretkolu svladali Domžale. Europska liga uhvaćena je i u sezoni 2013./14. gdje su nakon tri uspješna pretkola (MIKA Erevan, Hapoel Beer Sheva, Chernomorets) u play offu poraženi od Torina.

Posljednju sezonu u prvoligaškom društvu Splićani su odigrali u sezoni 2016./17.