Pred Ždralovima je prvi od dva koraka do povijesnog ulaska u 2.HNL

Predstavljamo momčad Mladosti iz Ždralova, drugog polufinalista kvalifikacija za 2. HNL koji će u Bjelovaru dočekati Jarun.

Nogometni klub Mladost Ždralovi osnovan je 07. kolovoza 1933. godine. Student Bogdan – Božo Cjetičanin donosi prvu nogometnu loptu iz Zagreba u svoje selo Ždralovi te je odigrana utakmica protiv NK Slavije iz Severina rezultatom 3:3, tada pod nazivom ‘Đački’.

Najviće postignuće klub slavi 1985. godine kada u kvalifikacijama pobjeđuje NK Jedinstvo Dvor na Uni i proslavlja ulazak u tadašnju Hrvatsku nogometnu ligu uz NK Zagreb, Varteks, Inker, Dubravu, Mladost Petrinju, Slaven i Segestu.

Ždralovi su već osvajali 3.HNL sjever, 2012. i 2013.godine, ali zbog nemogućnosti dobivanja licence za II HNL klub ostaje u ligi. U 2018.godini u klub dolazi gospodin Renato Radić, vlasnik i direktor tvrtke »Prima commerce« – najvećeg lanca namještaja u Hrvatskoj. Dolaskom u klub, te njegovim ulaganjem ždralovački trećeligaš počeo je svoj ponovni uzlet. Suradnjom predsjednika Ivice Željka Beljana i gdina. Radića momčad se stabilizirala na svim poljima – od financija, igračkog kadra, nogometne škole, infrastrukturno, ali uvelike su se poboljšali i klupski rezultati, posebice seniorski. Cilj i vizija vodećih ljudi je da klub postane prije svega stabilan drugoligaš, a pobjeda u subotu bit će stepenica bliže ostvarenju tog cilja.

Svoje domaće utakmice momčad Ždralova igra na stadionu “Brdo”. Ukupni kapacitet sjedećih mjesta je 300, ali je u travnju ove godine započela izgradnja novih tribina s 1000 mjesta koja će u najvećem dijelu biti natkrivena, kao i novih prostorija, sa svlačionicama, prostorom za presice, te sobom za doping kontrolu. Investicija je vrijedna šest i pol milijuna kuna od čega će tri pol namaknuti sam klub. Stadion će zadovoljavati uvjete druge lige, pa će Ždralovi ukoliko se kvalificiraju u 2.HNL, i ako radovi budu izvedeni prema planu proljetni dio vjerojatno moći zaigrati na domaćem terenu.

U klubu su stasali neka velika nogometna imena poput Ognjena Vukojevića, Stipe i Petra Bošnjaka, Filipa Ozobića, Darija Čanađije, Bojana Kneževića…

Iako su imali jaku konkurenciju u ekipi Poleta iz Svetog Martina na Muri, Ždralovi su suvereno osvojili 3.HNL Sjever. U 27 susreta upisali su 18 pobjeda, 6 neriješenih, te samo tri poraza uz gol razliku 65-20. Na klupi sjedi donedavni trener Međimurja, Mario Kovačević koji će veliku pomoć u pripremi utakmice imati od člana stručnog stožera Danijela Lovrića koji je veliki dio svoje igračke ali i trenerske karijere proveo u Jarunu.

Bitna karika za Ždralove sigurno će biti Igor Prijić, poznato lice s trećeligaških terena. Napadač koji je u jesenskom dijelu prvenstva igrao za Jarun, da bi proljetni dio odradio u Ždralovima. O kakvom se igraču radi govori činjenica da je Prijić u oba kluba u top tri strijelca u sezoni.

Bitna utakmica za obje ekipe i zato očekujem tvrdu i borbenu utakmicu sa malo šansi. Osjeti se pozitivna nervoza u momčadi koja će sigurno proći kada utakmica krenekomentirao nam je Prijić subotnju utakmicu.

Igrao si u Jarunu, poznaješ ekipu

Treba izdvojiti Barabana, Jugovića i Špišića od kojih će prijetiti najveća opasnost, ali ne treba zaboravit ni odličnog golmana Spudića.

Poruka za bivše kolege…

Jarunčanima želim sreću, ali nadam se našoj pobjedu u subotu navečer.

MLADOST ŽDRALOVI U BROJKAMA OVE SEZONE:

Najveća minutaža u sezoni:
1. Matija Vrbanić – 2957
2. Frane Vućemilović Vranjić, Ivan Bošnjak– 2531
3. Kamga Landry – 2340

Najviše nastupa od aktualnog kadra u dresu Ždralova:
1. Matija Vrbanić – 281 utakmica
2. Kristijan Srbljanović – 203 nastupa
3. Ivan Sabljić – 171 nastup

Najbolji strijelci u sezoni:
1. Kamga Landry – 17
2. Fran Kožarić – 12
3. Igor Prijić – 10

Najviše opomena u sezoni:
1. Amara Camara – 9 žutih kartona
2. Frane Vućemilović Vranjić – 7 žutih kartona
3. Ivan Bošnjak, Vedran Mlinarić – 6 žutih kartona

Najveća pobjeda u sezoni:
Varteks – Mladost Ždralovi 0:8 (Kamga Landry 2x, Kožarić 2x, Ostrman 2x, Vrbanić, Buzuk)

Najveći poraz u sezoni:
Papuk Orahovica – Mladost Ždralovi 3:1