Ponajbolji igrač Središta i Gaja iz Mača, Tomislav Haramustek pričao nam je o karijeri, planovima, suradnji s Toplakom ali i prognozirao srijedu u 3.HNL Središte

Za prognozu 31.kola kontaktirali smo Tomislava Haramusteka. Haramustek se nakon prvoligaških terena odlučio na manje zahtjevne ali vjerojatno romantičnije, one trećeligaške. Trenutno je igrač Gaja iz Mača, gdje je ujedno i glavna uzdanica. Prošao je Dinamovu školu, proveo dio svoje karijere u austrijskim niželigašima, igrao i pod palicom Samira Toplaka u Interu iz Zaprešića sve do njegovog ispadanja iz 1.HNL u 2019. godini. Nakon ispadanja Intera dolazi u Gaj iz Mača u kojem je svojim igrama zaslužio prošle godine i nagradu za najboljeg sportaša iz ekipnih sportova u Krapinsko-zagorskoj županiji. Svoje dobre igre Haramustek je nastavio i u ovoj godini, a baš je u prošlom kolu predivno zabio vodećem Jarunu. Kako on vidi trećeligaški nogomet, kakva je bila njegova suradnja sa Toplakom ali i prognozu napetog dana u 3.HNL Središte otkrio nam je u nastavku.

CRONOGOMET: Samir Toplak je opet spasio klub od ispadanja iz prve HNL. Kakav je na tebe ostavio dojam dok ti je bio trener u Interu dvije godine?

Da, puno se piše o Toplaku zadnjih dana. Što reći više na to, mislim da njegova djela sama po sebi govore o kakvom je treneru riječ. On je trener sa posebnim karakterom i karizmom. Uvijek pokušva izvuči maksimum iz ekipe, što se i vidi na njegovim rezultatima. Ima jedna izreka koja ga savršeno opisuje: “Kad je najteže, ja sam najjači!”

CRONOGOMET: Kako to da si se odlučio napustiti profesionalni nogomet i zaigrati za trećeligaša?

Možda mnogi ne znaju moj nogometi put i kako nikad ne znaš gdje te taj put može odvesti. Ja sam tako sa 17 godina raskinuo zadnju godinu ugovora s Dinamom te otišao u Inter Zaprešić. Nakon pola godine otišao sam u Rudeš, pa Zagorec iz Krapine, pa NK Matija Gubec koji je tada bio 2. županijska liga. Kada to nekome ispričam ne vjeruju mi da sam iz 1. HNL otišao u 2. županijsku ligu. Ali nebi ni to sve bilo toliko čudno da nisam otišao u Austriju u niže lige pa se nakon 3 godine vratio opet u 1.HNL. Bilo je tu puno uspona i padova i jedva čekam da vidim gdje će me taj put odvesti dalje, tako da odlazak u trećeligaša i nije neki big deal u mojoj karijeri. Moguće je da sad opet odem u zadnju ligu pa se vratim u prvu, ali sad neću u HNL nego u neku od liga petica haha, naravno šalim se ali kao što rekoh, nikad se ne znas gdje te nogometni put može odvesti.

CRONOGOMET: Kako bi opisao vrijeme provedeno u Interu?

To je period koji ću definitivno pamtiti po ljepim uspomenama. Nakon povratka iz Austrije, i vraćanja u svoju državu osjećao sam se kao kod kuće. Dani puni pozitivnih trenutaka, treninga, i suigrača s kojim sam još uvijek u kontaktu. Naravno, bilo je tu uspona i padova što uopće nije loše jer sam iz svega puno toga naučio.

CRONOGOMET: S obzirom da si igrao i u austrijskim niželigašima, kako bi usporedio njihov niželigaški nogomet sa našim? Uvjeti, kvaliteta…?

Austrijski nogomet je daleko ispred našeg, možda ne po kvaliteti igrača, jer smo mi daleko talentiraniji od njih nego po svemu ostalom. Krenuvši od infrastrukture, pa do mentaliteta ljudi koji dođu navijat za dobar nogomet, a ne da bi se vrijađali međusobno ili igrače nakon neke pogreške.

CRONOGOMET: Zašto baš Gaj Mače? Bavite li se nečim dok ne igrate nogomet?

Pokretanjem firme za proizvodnju i ugradnju PVC stolarije i odgovornosti te vremena koje to zahtjeva prihvatio sam klub koji mi omogućava najadekvatniji balans. Imam vremena za treniranje i utakmice te posao i rad. Zadovoljan sam klubom, suigračima kao i rezultatima i siguran sam da ćemo svi skupa biti još uspješniji.

CRONOGOMET: Kakva je trenutna atmosfera u klubu? U prvom djelu sezone ste izgledali odlično, a onda kao da ste malo pali u nastavku?

Trenutna atmosfera u klubu je super. Konačno su se počeli vraćati ozlijeđeni igrači što nas jako veseli i motivira da pokažemo u preostalim utakmicama koliko vrijedimo. Nažalost dosta smo pali u odnosu na prvi dio sezone, što možemo jednim dijelom pripisati ozlijedama važnih igrača.

CRONOGOMET: Planovi za budućnost? Profesionalni nogomet opet, da ili ne?

Imam nekoliko poslovnih projekata koje bi želio realizirati. Radim na tome da i svoje hobije priključim dosadašnjem poslovanju. Naravno, za sve treba vremena tako da trenutni prioriteti su mi nogomet i treninzi, međutim, vidjet ćemo kako ćemo dalje.

CRONOGOMET: Što očekuješ od utakmice s Trešnjevkom s obzirom da sam susret nema rezultatskog imperativa?

Očekujem pobjedu i maksimalni pristup jer samo tako možemo biti bolji i napredovati kao ekipa.

CRONOGOMET: I za kraj, jedno već uobičajeno pitanje, koga vidiš kao prvaka ove sezone i zašto?

Pošto je Jarun trenutno prvi s 3 boda prednosti nad Trnjem te su još samo 4 utakmice do kraja reći ću da će on biti prvak. Imaju jako dobru momčad i mislim da će uspjeti zadržat tu prednost do kraja.

Osim ugodnog razgovora kojeg smo vodili sa Tomislavom, zamolili smo ga da prognozira današnje kolo:

Trešnjevka – Gaj Mače 2
Ponikve – Segesta 1
Bistra – Lučko x
Špansko – Dugo Selo 1
Zagorec – Kurilovec 1
Vrbovec – Karlovac x
Maksimir – Trnje 1
Hašk – Vrapče x
Mladost P. – Jarun 2