Ovog vikenda počinje futsal cup u čast prerano preminulog Matije Capara – Futsal Cup Sv. Josipa

Pred nama je 11. izdanje futsal cupa Sv.Josip koji zadnje 3. godine ima memorijalni pijetet na tragično preminulog Matiju Capara Capija koji je zajedno sa svojim prijateljima 2011.godine pokrenuo ovaj turnir u futsalu. Dan prije početka turnira 04.06.2021. će se dostojanstveno i u znak sjećanja na Matiju obilježiti 3. godišnjica tragičnog događaja, paljenjem svijeća ispred murala posvećenog njemu na igralištu OŠ “kralj Tomislava”na Trešnjevci, posjetu njegovog groba na Mirogoju i Svetom misom u crkvi Sv. Josipa na Trešnjevci u 17 sati i 30 minuta.

Matija Capar bio je malonogometni virtuoz, a njegov je mladi život zaustavljen je u teškoj prometnoj nesreći 4. lipnja 2018. godine kada se sa kadetskom ekipom Futsal Dinama, kojoj je bio trener, vraćao sa turnira iz Šibenika. Imao je 33 godine. Legendarni Matija svoju je karijeru započeo još kao 17-godišnjak kada je prvi puta zaigrao za Promet Orkan s kojim je osvojio prvenstvo i nacionalni kup, da bi zatim obukao dres Nacionala u kojem je dostigao svoj igrački vrhunac. Nekoliko godina kasnije potpisao je za Alumnus da bi potom 2015. godine stigao u Futsal Dinamo. Posebno se isticao na poznatom malonogometnom turniru ‘Kutija šibica’, čiji je pehar podizao čak sedam puta, ali i u radu s djecom. Bio je dugogodišnji voditelj Katoličke malonogometne lige u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a nakon što je stigao u Futsal Dinamo prihvatio se svih zadaća u klubu. Od igrača, trenera, pa do pedagoga. Osim što je davao sto posto od sebe na terenu takav je bio i kao trener mlađih uzrasta kluba. Za hrvatsku malonogometnu reprezentaciju je debitirao 2004. godine, a u 49 službenih nastupa je upisao sedam golova. Najbolje predstave je pružio na Euru u Belgiji kada je kao golman/igrač zabijao glavom golove Španjolskoj i Češkoj.

Turnir će se kao i svake godine održavati na igralištu OŠ “kralja Tomislava” na Trešnjevci u Zagrebu, a počinje ove subote 05.06.2021. u 8 sati. Svečano otvorenje će biti istog dana u 18 sati, a nakon brojnih tjednih utakmica turnir završava 12.06.2021. final fourom. Tada će prije finala biti odigrana memorijalna utakmica na kojoj će nastupiti brojne legende zagrebačkog i hrvatskog futsala i malog nogometa. Nakon finala dodjela medalja i pehara će se održati u dvorištu župe Sv. Josipa. U slučaju eventualnog lošeg vremena finalni dan će se po mogućnosti prebaciti na 13.06.2021.

Na turniru nastupa 32 momčadi koje su se ove godine prijavili u rekordnom roku od samo 12 sati od objave. S obzirom na viđeno prošle godine i ove se očekuju vrhunski majstori ovog sve popularnijeg sporta.

Ova godina održavanja turnira je posebna jer će se prvi puta predstaviti prijelazni pehar. To vrhunsko umjetničko djelo koje je u čast Sv.Josipu i sjećanje na Capija, izradio akademski kipar gosp. Luka Krešimir Stipić sadrži mnogo značajne simbolike, te je kao takav jedinstven. Cijeli trofej se sastoji od mnogo krugova. Središnja medalja prikazuje jedan događaj koji se nažalost nikad nije ostvario. Lik Matije Capara kako podiže pehar Futsal Cupa Sv.Josipa. To je bila glavna misao vodilja za izradu i stvaranje. Na sporednim medaljama se nalaze glavni motivi. Iznad lika Matije nalazi se medalja s detaljem od reljefa iz Župne crkve Sv. Josipa. Desna medalja prikazuje trofej Futsal Cupa Sv. Josipa. Medalja lijevo prikazuje pročelje i zvonik same župne Crkve Sv.Josipa na Trešnjevci i na posljetku medalja na dnu sadrži simbole Svetog Josipa radnika pravokutnik i blanju te motiv trešnje kao simbolika kvarta Trešnjevke. Na podlozi su izrađeni 8 ljiljana kao simbolika 8 godina Matijinih u organizaciji turnira. Ljiljan je simbol Sv. Josipa i simbol čistoće. Motiv ljiljana upotpunjuje cijelu priču i kompoziciju samog pehara koji teži impresivnih 20 kg. Pehar je izliven u ljevaonici grada Zagreba koja je jedna od najstarijih u Europi.

Kao i svake godine futsal cup Sv. Josipa – in memoriam Matija Capara promovirat će sportsko, pristojno i druželjubivo ponašanje, fair play borbu na terenu i oko njega, poštovanje i uvažavanje protivnika. Po tome je svih ovih godina turnir poznat baš kako je Capi želio i zamislio.

U utorak navečer izvučene su skupine nadolazećeg turnira. Skupine će se igrati u subotu i nedjelju od 8 do 22h, te u ponedjeljak od 16:30 do 22h.

Prošle godine naslov na turniru odnijela je ekipa CB PaPe Tri Ruže pobjedom nad ekipom Rent a car Family-a, a dodijeljene su i nagrade prigodnih imena:

?Zlatna dvojka (najbolji igrač) – JOSIP NIMAC-CB PaPe Tri Ruže

?Leteći Capi (najbolji golman) – PETAR JELAVIĆ-CB PaPe Tri Ruže

?Top Trešnjevke (najbolji strijelac) – FILIP VOJNOVIĆ-Rent a Car Family

?Capijeva čarolija (najljepši pogodak) – DAVID KOS-Uznesenje BDM

Svi dobronamjerni ljubitelji pravog hakla, futsala i sporta uopće, te dobre atmosfere se pozivaju da svojim posjetom uveličaju ovaj veliki turnir posvećen velikom čovjeku i sportašu, našem Capiju, uz odgovorno ponašanje i obavezno pridržavanje epidemioloskih mjera zbog koronavirusa.