Dinamo četvrti proizvođač igrača u Europi

Međunarodni nogometni institut CIES Football Observatory objavio je rezultate istraživanja prema kojem se Dinamo nalazi na visokom četvrtom mjestu u Europi po proizvodnji nogometaša. Računica uključuje broj igrača koji su prošli klupsku školu i igraju u prvim ligama diljem Europe.

U svom je izračunu CIES obuhvatio 31 najbolju ligu na Starom kontinentu, a ondje je u ovoj godini zaigralo 70 nogometaša koji su ponikli u Dinamu po kriteriju FIFA-e „home-grown-player“. Kriterij podrazumijeva igrače koji su u dotičnoj školi proveli najmanje tri godine između svojeg 15. i 21. rođendana.

Na vrhu ljestvice nalazi se Ajax sa 81 igračem ispred Shakhtara sa 75. Klubovi s istim brojem zastupljenih nogometaša rangirani su ovisno o indeksu uspješnosti pa je tako Sporting treći, zagrebački Dinamo četvrti, a kijevski Dinamo peti iako sva tri kluba imaju po 70 bivših polaznika svoje škole u europskim ligama.

Po navedenom istraživanju Hajduk se nalazi na 19. mjestu zahvaljujući 43 nogometaša koja su prošla Akademiju Luka Kaliterna. Pad je to Hajdukove škole koja je prošle sezone držala visoku osmu poziciju navedene ljestvice.

CIES je na istu temu kreirao i dodatnu ljestvicu ovisno o kvalitativnoj razini samih igrača, ali i klubova i liga u kojima nastupaju. Uveo je kategoriju „Training Index“ koja pokazuje indeks uspješnosti ovisno o minutaži igrača, njegovoj dobi, ali i kvaliteti kluba i lige sukladno UEFA koeficijentu. I u takvom je izračunu Dinamo na visokom četvrtom mjestu. Ispred su Ajax, Sporting i Real Madrid.