Čeka li Istru opet neizvjesna završnica ili nas čeka iznenađenje Puljana

Nova sezona i nove promjene u Istri. Nakon što su se prošle sezone ponovno u posljednjem kolu spasili od ispadanja, te po šesti put otkad je liga deset završili na pretposljednjem mjestu, uprava Istre napravila je novi zaokret u momčadi. Na klupi u novoj sezoni neće sjediti prošlogodišnji trener Jumić, već je kormilo preuzeo Gonzalo García. Garcia je 37-godišnji španjolski stručnjak koji je karijeri do sada samostalno vodio samo nizozemski Twente. Možda će baš španjoljski strateg uspjeti podignuti Istru u sigurnu zone prvoligaške tablice i prije samog kraja i poštedjeti Puljane neizvjesne završnice prvenstva.

Od svih prvoligaša, Istra je najkasnije krenula s pripremama, što ni ne čudi s obzirom da je u klubu bilo gotovo kao na autobusnom kolodvoru. Pripreme su odrađene u Medulinu, a odigrane su i tri pripremne utakmice, koje nam ne mogu pokazati stvarno stanje momčadi.

Istra – El Salvador 2:1 (Iličić 2x / Daničić ag.)

Opatija – Istra 0:0

Istra – Koper 1:1 (Bande / Mulahusejnović)

Igrači su na pripremama odradili zaista odličan posao, svakog dana su na trening dolazili otvorenog uma i prihvaćali nove ideje. S tim dijelom sam veoma zadovoljan. Pogledali smo utakmice Hrvatskog Dragovoljca i imamo sliku o njima, dobro su organizirani u obrani, imaju brzinu u nogama i fizički su jaka momčad, no pravo stanje ćemo vidjeti ove nedjelje na terenu – rekao je Garcia uoči otvaranja prvenstva s Hrvatskim dragovoljcem.

A da je prijelazni rok bio uzbudljiv potvrđuje popis dolazaka i odlazaka iz Pule.

Došli: Bernardo Matić (Racing Santader), Frano Mlinar (Slaven Belupo), Erhun Obanor (Laci, Albanija), Theophilus Solomon (Qadsia, Kuvajt), Damjan Daničić (posudba Dinamo), Luka Marin (Osijek II), Dion Drena Beljo (posudba Osijek), Gonzalo Collao (Extremadura B ,Španjolska), Robert Mišković (Osijek), Rafa Navarro, Joao Silva (posudba Alaves), Miroslav Iličić (Slaven Belupo), Einar Galilea (Alaves)

Otišli: Šime Gržan (Osijek), Josip Tomašević (Atromitos, Grčka), Robert Perić-Komšić, Lovro Juric, Leon Šipoš (povratak s posudbe u Spartaks Jurmalu), Dino Halilović, Dylan Levitt (povratak s posudbe u Manchester United), Josip Špoljarić (povratak s posudbe u Osijek), Rafa Páez (povratak s posudbe u Alaves), Arona Sané i Fabrice Ondoa (povratak s posudbe u Alaves), Stefan Lončar (Novi Pazar, Srbija), Donato Bernobić (posudba BSK Bijelo Brdo), Petar Bosančić, Taichi Hara (Alaves)

Posebno je zanimljivo istaknuti kako zbog nepoznatih razloga dvojac Solomon i Obanor nije odradio pripreme, iako su već potvrđeni kao novi članovi pulskog prvoligaša. Istra u prvom kolu dočekuje novog prvoligaša i to će biti pravi pokazatelj snage potpuno novog kadra u Puli. U drugom kolu ih čeka ozbiljan ispit u uvijek interesantnom derbiju della Učka na Rujevici.