Borna Proleta: Spremni smo već danas riješiti pitanje prvaka

Jarun danas ima prvu meč loptu za osvajanje naslov prvaka. Ukoliko u Maksimiru upišu sva tri boda borba za naslov bit će gotova kolo prije kraja. U srijedu su Jarunčani igrali finale kupa ZNS-a, a koliko im znači ova utakmica pokazao je trener Bezer koji je odmarao dio prvotimaca baš za ovaj susret. Tek nedavno isti suparnici igrali su u polufinalu istog kupa, gdje je Jarun došao do minimalne pobjede, ali uz dosta muke. Ekipa Gorana Vincetića igra dobro i bit će pravi užitak biti dio ove utakmice. Prvi i jedini pratitelj Trnje ima tešku utakmicu u Krapini protiv četveroplasiranog Zagorca i nemaju pravo na kiks. Zanimljivo će biti i na dnu ljestvice. Probuđeni Vrbovec dočekuje Vrapče u izravnom dvoboju momčadi s dna, HAŠK dočekuje Mladost iz Petrinje, dok posljednje Špansko mora uzeti bodove Karlovcu ukoliko misle ostati u ligi.

Za najavu utakmice i 33. kola kontaktirali smo Bornu Proletu, mladog stopera Jaruna koji se svojim dobrim igrama izborio za prvih jedanaest u jakoj konkurenciji u braniča Jaruna. Proleta je u 3.HNL Središte stigao iz Neretvanca koji nastupa u 3.HNL Jug. Zanimljivo je da momčad Neretvanca vodi njegov otac, Goran Proleta, a što je još zanimljivije je da se i Neretvanac bori za naslov prvaka 3.HNL Jug. Obitelj Proleta tako ove sezone dominira trećeligaškim terenima. Borna bi danas mogao postati prvak Središta, u kupu je zaustavljen u finalu protiv Sesveta, dok je Goran Proleta prošlog tjedna osvojio kup DNŽ-a, a pred njim su dvije utakmice (Primorac Biograd i Hrvatski vitez Posedarje) koje će odlučiti prvaka na jugu.

Pred Jarunom je prva meč lopta za naslov prvaka. U srijedu ste igrali finale kup utakmicu u kojoj su se odmarali pojedinci. Jesu li se posebno spremali za Maksimir? Što očekuješ od Maksimira?

U pravu ste, sami rješavamo svoju sudbinu. Dvije meč lopte su pred nama i već protiv Maksimira nastojat ćemo riješiti pitanje prvaka. Nismo se ništa posebno pripremali za Maksimir, izuzetno ih cijenimo, dobra su ekipa ali mi smo vodeća momčad na tablici i tako ćemo se i postaviti. Očekuje nas teška utakmica, ali naša kvaliteta mora i doći će do izražaja.

Jesu li svi spremni za presudni meč ? Je li ekipa ‘nabrijana’ pred sutrašnju utakmicu? Znamo da predsjednik sigurno je.

Hvala Bogu svi su spremni i veoma motivirani za današnju utakmicu. Svjesni smo da nam ova pobjeda znači mnogo više od 3 boda. Morate razumjeti i našeg predsjednika, čovjek živi NK Jarun 24 sata dnevno kao i svi mi. Treba mu odati poštovanje i priznanje za sve učinjeno.

Kako to da si završio u Jarunu? Igrao si za Neretvanac koji igra istu ligu, da li si u Zagreb došao radi pomaka u nogometnoj karijeri ili?

Ja sam član agencije koju vodi Siniša Šošo. On je prepoznao moj talent u Opuzenu i ponudio mi je suradnju koju sam odmah prihvatio. Izuzetno je korektan i on je taj koji me doveo u Jarun. Treniram individualno sa gosp. Perom Kuterovcom i mislim da ću samo radom postići veće rezultate. Moje je da radim i svojim igrama opravdam uloženo.

Kako ti je u Jarunu, da li je ispunilo tvoja očekivanja?

Predivno, klub za poželjeti. Odličan za napredak mladih igrača. Odlična smo “škvadra” što rezultati i pokazuju. Trener Denis Bezer odlično je izbalansirao i krajnji rezultat je nadam se naslov prvaka. Živimo za trenutak da se na Jarunu začuje pjesma “Mi smo prvaci”.

Kako bi usporedio dvije lige (kvalitetu, infrastrukturu) i ta dva kluba (Jarun i Neretvanac)?

Jarun je dobio licencu za drugu, dok Neretvanac nije stoga je pitanje infrastrukture jasno. U Opuzenu Neretvanac dobiva novi stadion sa jako dobrim uvjetima. Uprava kluba je već počela raditi na infrastrukturi te se nadam da će Neretvanac ubrzo dobiti stadion kakav i zaslužuje.

Otac ti na klupi dominira u Neretvancu, osvojili su kup a trenutno su drugi s utakmicom manje i dva boda manje. Kako bi opisao rad oca i njegov uspjeh?

Opuzen je mala sredina, ali veliko-nogometni razvojni centar. Jako puno igrača je završilo u velikim klubovima (Katić, Lončar…). Moj otac je u nogometu 24 sata dnevno, što se u konačnici i vidi. Također, moj tetak Neven Majić je sportski direktor kluba u Opuzenu. Veliko slavlje bi bilo u obitelji kad bi Neretvanac i Jarun bili prvaci.

Prošlo ljeto bio si na probi u Hajduku, dojmovi?

Nisam zadovoljan. Hajduk je veliki klub i moj odlazak na probu plod je suradnje ugovora između Akademije “Neretvanac” i Akademije “Hajduk”. Gospodin Šošo je već bio dogovorio suradnju sa jednim prvoligašem, ali ugovorne obveze Neretvanca su me odvele u Hajduk. Bio sam zadovoljio u prvoligašu, ali promašena proba u Hajduka samo mi je stvorila dodatne probleme. Igranje u Hajduku san je svakog Dalmatinca, te se nadam da ću jednog dana tamo i zaigrati.

Što je predsjednik Jolić obećao ako dobe Maksimira, sigurno se sprema velika fešta?

Naš predsjednik Jolić je veliki gospodin kao što sam već rekao. Mi igrači ga izuzetno cijenimo. Sve što je obećao to je i ispunio. Za nas je najveća premija to što igramo za prvo mjesto. Velika fešta? Pustite prvo da uzmemo tu “kantu” i onda će gorit Jarun.

Kakvi su planovi za dalje, pokazao si se u Jarunu, izborio za poziciju svojim igrama, ostaješ li u Jarunu ili ćeš pokušati negdje dalje?

Volio bih sa Jarunom ući u drugoligaško društvo. Moje je da radim i ukoliko se dogovorim sa klubom volio bih ostati. Ne letim nigdje, samo velikim radom i trudom mogu doći do željenih rezultata. Jarun? Moj klub, uvijek, i ako ne budem tu bit će moj klub.

Pribojavate li se susreta sa bivšim suigračem Prijićem u kvalifikacijama?

Prijić je vrhunski igrač i sigurno je da ćemo najveću pažnju posvetiti njemu, ali mislim da neće imati što tražiti protiv nas.

Koju utakmicu bi izdvojio kao najtežu ove sezone, a koju kao najdražu?

Najteža utakmica ove sezone je sigurno finale ZNS-a protiv drugoligaša Sesveta, a najdraža je definitivno ona u Trnju kada smo pobijedili sa 2:1.

I za kraj Bornina prognoza kola:

Bista – Kurilovec 1
HAŠK – Petrinja X
Maksimir – Jarun 2
Ponikve – Dugo Selo 1
Segesta – Gaj Mače 1
Špansko – Karlovac 1
Trešnjevka – Lučko 1
Vrbovec – Vrapče 1
Zagorec – Trnje X